Depunere dosar indemnizatie CIC, daca mama nu realizeaza venituri inainte de nasterea copilului

Intrebare: Buna ziua, se poate intra in CIC daca mama nu are venituri decat 12 luni din ultimele 24? Adica in momentul in care e insarcinata nu lucreaza. Teoretic dosarul se depune dupa cele 42 zile dupa nastere chiar daca nu beneficiaza de ele?
Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro: Beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Pentru a vedea daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de concdiul si indemnizatia pentru cresterea copilului, persoana in cauza trebuie sa consulte atent OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunară pentru cresterea copiilor, sa tina cont de perioada lucrata, perioadele asimilate.

Referitor la depunerea dosarului pentru indemnizatie, potrivit art.15 alin.(1) din OUG nr.111/2010, drepturile reprezentand indemnizatii si stimulentul de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizației aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situații, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

Astfel, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, dar indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, se va tine cont de prevederile lit.b).

Daca insa mama indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate, suspendarea contractului de munca pentru concediu crestere copil nu se poate face mai devereme de cela 42 de zile de lauzie.

Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Este autoarea lucrarilor:
 *(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
* (EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
* (EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

(Visited 1,403 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.