Adeverinta de vechime in munca: 5 elemente esentiale pe care aceasta trebuie sa le contina (ITM)

Adeverinta de vechime in munca este instrumentul de atestare a vechimii dupa desfiintarea carnetelor de munca.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat la zi

Salariatii au dreptul sa solicite acest document angajatorului.

Concomitent, angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de vechime in munca in termen de 15 zile de la data solicitarii.

Dupa data de 1 ianuarie 2011, evidenta muncii se realizeaza doar electronic, prin ReviSal.

Obligatia angajatorului de infiintare a unui registru general de evidenta a salariatilor este stipulata in articolul 34 din Codul muncii.

Adeverinta de vechime este eliberata doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, conform paragrafului 5 al articolului mai sus mentionat:
“(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.“

Intre 300 si 1000 de lei este amenda pe care angajatorul risca sa o plateasca daca refuza sa elibereze adeverinta de vechime.

In cazul in care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinta de vechime, salariatul poate solicita aceasta adeverinta de la inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.

Solicitantul plateste un tarif de 20 de lei/document pentru eliberarea adeverintei de vechime de catre ITM, potrivit Ordinului ministrului muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2014.

Si Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia de a raspunde solicitarii de eliberare a adeverintei de vechime in termen de 15 zile, conform Hotarârii de Guvern nr. 905/2017.

Vechimea in munca, stabilita pâna la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu ajutorul carnetului de munca.

Acest document trebuie sa contina cateva elemente esentiale:
-numarul si data contractului individual de munca pe baza caruia se atesta vechimea; functia salariatului;
-mutatiile intervenite pe contractul individual de munca: incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca;
-valoarea salariului de baza, inclusiv sporuri care intra in calculul punctajului mediu anual;
-data de incetare a contractului de munca;
-daca salariatul a avut sau nu concediu fara plata si/sau absente nemotivate.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Adeverinta de vechime in munca
*Adeverinta de vechime este obligatorie la incetarea contractului de munca

Sursa: ITM Harghita

(Visited 3,223 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + = eleven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.