ITM:munca nedeclarata atrage sanctiuni aspre atat pentru angajatori cat si pentru lucratori

In vederea diminuarii consecintelor ce deriva din prestarea muncii fara incheierea de contracte de munca in forma scrisa, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad, inca din primele zile ale anului 2019, au intreprins controale la angajatorii din municipiu si din judet.

Verificarile au avut ca scop depistarea persoanelor care presteaza munca in folosul angajatorului fara a avea incheiate cu acesta contracte individuale de munca in forma scrisa.

Astfel, in luna ianuarie a acestuia an, au fost controlati un numar de 121 de angajatori, la 21 dintre acestia fiind constatate nereguli in ceea ce priveste primirea la munca a lucratorilor fara incheierea contractelor individuale de munca, netransmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta al salariatilor precum si prestarea activitatii in afara programului de lucru (pentru salariatii cu timp de lucru partial).

Avand in vedere rezultatele controalelor, faptul ca au fost depistate 22 de persoane care prestau activitati fara forme legale si aplicate amenzi in cuantum de 100.000 lei, readucem in atentia angajatorilor, ca au obligatia de a incheia in forma scrisa contracte individuale de munca cu lucratorii inainte de inceperea activitatii, in caz contrar riscand aspre sanctiuni contraventionale :

– pentru primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenţa a salariaţilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitaţii, amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a unuia sau a mai multor salariaţi in perioada in care acesta/aceştia are/au contractul individual de munca suspendat, amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a unuia sau a mai multor salariaţi in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp parţial, amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

De asemenea, reiteram faptul ca lucratorii care accepta sa presteze activitate fara incheirea unui contract individual de munca in forma scrisa sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 500 lei si 1000 lei.

Contabun.ro a mai publicat și:
*Revisal: la data la care produce efecte se trece data semnarii CIM sau data inceperii activitatii?
*CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul

sursa: ITM Arad

(Visited 325 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five − = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.