Cum tratam fiscal cadourile oferite salariatelor de 8 martie? Vezi aici raspunsul specialistilor

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.

La pct.12 alin.(11) de la Sectiunea 1 – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, Capitolul III – Venituri din salarii si asimilate salariilor din Normele de aplicare a Codului fiscal aflam ca in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parinții lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

Iar potrivit art.142 lit.b) din Codul fiscal, aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul a al contributiei de asigurari sociale de sanatate (art.157 alin.(2) din Codul fiscal); nici in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca (art.220^4 alin.(2) din Codul fiscal).

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, conform pct.5 alin.(1) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru aplicarea art.142 lit.b).

Iar conform prevederilor art. 25 alin.(3) lit.b) pct.3 din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor sunt cheltuieli sociale, cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Prin urmare, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt venituri neimpozabile si nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul al contributiilor sociale in masura in care valoarea acestora nu depaseste 150 lei. Iar pentru a nu fi considerate avantaje in bani sau in natura, acordarea acestor beneficii  salariatilor trebuie sa fie prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca. Codul fiscal face trimitere la contractul de munca si nu la regulamentul intern, iar prin contractul de munca intelegem contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca.

Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Este autoarea lucrarilor:
(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
(EDITABIL)Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

(Visited 1,340 times, 1 visits today)

2 Responses to Cum tratam fiscal cadourile oferite salariatelor de 8 martie? Vezi aici raspunsul specialistilor

  1. rinai says:

    Am o dilema de ceva vreme legata de tichetele cadou. Daca sunt in limita a 5 % decuctibile si sunt stipulate in Regulamentul de ordine interioara si in CCM, deci nu sunt avantaje de natura salariala se prind pe stat , si se impoziteaza doar cu 10%? fara a se retine contributiile.

  2. amalia says:

    buna ziua! va rog sa imi spuneti ,situatia in care am un salariat filipinez cum pot sa ii asigur cazarea si masa ,care este baza legala pentru aceasta? va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.