Concedierea colectiva – reglementari de drept comun

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, cu conditia ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practice, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

La randul ei, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala, cand priveste un singur salariat, sau colectiva, cand priveste un anumit grup de salariati.

Prin urmare, angajatorul decide, mai intai, desfiintarea locurilor de munca pentru unul sau mai multe motive care nu privesc persoana salariatului iar apoi ii concediaza pe cei care ocupa locurile de munca in cauza.

Prin cauza reala si serioasa poate fi vorba de dificultati economice, diminuarea activitatii, transformari tehnologice, modernizare, automatizarea proceselor de productie, reorganizarea activitatii etc., situatii care fac imposibila continuarea activitatii in structuta actuala a angajatorului.
Prin desfiintarea efectiva a locurilor de munca se intelege scoaterea locurilor de munca din structura angajatorului. Acestea nu se vor mai regasi in organigrama unitatii ori in statul de functii.

Reglementarile de drept comun referitoare la concedierea colectiva sunt cuprinse in Codul muncii, art.68-74, in OUG nr.98/1999 privind protectia sociala a persoanelor a caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective si in Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Ca reglementari internationale sau europene ale muncii, exista art.13-14 din Conventia O.I.M. nr.158 /1982 referitoare la incetarea relatiei de munca la initiativa angajatorului si Directiva nr.98/59/C.E. privind armonizarea legislatiei statelor membre relativ la concedierea colectiva.

La normele referitoare la concedierea colectiva se pot adauga norme mai favorabile salariatilor cuprinse in contractele colective de munca aplicabile.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Concedierea colectiva: o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului (info utile)
* Model notificare catre ITM si ATOFM privind decizia de concediere colectiva

(Visited 287 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.