ANAF: Declaratia Unica – Legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificatii

Intrebare: Persoana fizica are contract de inchiriere imobil in lei. Depune declaratia unica pe 2019 cu venitul aferent anului 2019, fara sa mai declare venitul efectiv realizat pe 2018?
Raspuns ANAF: Persoana fizica care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor a carei chirie este exprimata in lei, nu are obligatia completarii Capitolului I al declaratiei unice. Pentru venitul aferent anului 2019 se va completa in mod corespunzator Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019

Intrebare: Imi puteti spune pana cand se poate depune rectificativa?
Raspuns ANAF: Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac exceptie contribuabilii care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intrebare: Doresc sa stiu cum se obtine formularul de plata dupa depunerea declaratiei.
Raspuns ANAF: In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 1201 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica.

Intrebare: Care este termenul de depunere a declaratiei in cazul incasarii dividendelor , in anul 2019.Cu articol din cod, va rog frumos .
Raspuns ANAF: In situatia in care dividendele se incaseaza in anul 2019, dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (art. 174, alin. 10 din Codul fiscal) completand corespunzator cap II.

Intrebare: Buna ziua, in sectiunea C.I.1 randul 3 “Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente”, trebuie trecute sumele platite in cusul anului 2018? Mentionez ca in timpul anului trecut am facut plati anticipate conform declaratiei depuse in anul 2018. Declaratia curenta am depus-o, dar nu am trecut sumele platite aferente anului 2018.
Raspuns ANAF: La sectiunea C.I.1-Rd.3 “Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente” – se inscrie, dupa caz, suma reprezentand platile efectuate pana la data depunerii declaratiei, in contul impozitului anual pe venitul realizat/ CAS/CASS, pentru anul fiscal 2018, stabilite prin declaratia prezenta. Prin plati efectuate se intelege atat sumele platite de contribuabil, cat si sumele retinute la sursa in contul impozitului anual pe venitul realizat in anul 2018, stabilit prin declaratia prezenta. Mentionam ca sectiunea C cuprinde date informative.

Intrebare: La depunerea declaratiei am intampinat o eroare de depunere, anume “Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada”. Am solicitat prin intermediul site-ului comunicarea unor explicatii iar raspunsul a fost “O declarație rectificativă poate fi validată doar dacă există o declaratie inițială anterioară validată sau o altă declarație rectificativă anterioară validată.” Cum pot afla daca declaratia anterioara a fost validata si daca nu, cum se poate valida? Cum pot depune declaratia in acest caz?
Raspuns ANAF: Ati primit mesajul de eroare mentionat deoarce la completarea declaratiei ati bifat campul Declaratie rectificativa la capitolul I sau II. In cazul dvs. trebuie sa depuneti din nou Declaratia, completata corespunzator, fara a bifa campurile Declaratie rectificativa aferente capitolelor I sau II.

Intrebare: Am obtinut venituri din salarii pana in luna februarie a acestui an. Incepand cu luna martie nu mai sunt angajata si nici nu mai obtinut venituri din alte surse. As dori sa ma asigur in sistemul de sanatate si am inteles ca pot face acest lucru prin depunerea declaratiei unice si plata contributiei CASS (prin optiune) . Avand in vedere ca nu mai am venituri, voi plati 6 x 208 RON sau 10 x 208 RON (incepand cu luna martie) sau 12 x 208 RON?
Raspuns ANAF: Referitor la cele prezentate de dumneavoastra va comunicam faptul ca veti dobandi calitatea de asigurat la data depunerii declaratiei unice, iar suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei.
Salariul minim brut pe tara, in functie de care se stabileste contributia pentru persoanele fara venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019.
Prin urmare, cota CASS 10% aplicata la 12.480 lei inseamna 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitata pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, indiferent de data depunerii declaratiei.

Intrebare: In declaratia unica (pct. II.1.1.A.1.Categoria de venit) se bifeaza “Chirie in valuta” sau “Chirie in lei” pentru un contract in care chiria este specificata in Euro dar incasarea se face in cont de RON la cursul BNR din ziua platii?
Raspuns ANAF: Casuta „Chirie in lei” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in lei. Casuta „Chirie in valuta” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in valuta.
In cazul prezentat, dvs veti bifa casuta ,,Chirie in valuta,,.

Intrebare: Daca am inchis un PFA la norma de venit cu data de 15.03.2019 mai trebuie sa depun declaratia unica?
Raspuns ANAF: In cazul in care in cursul anului fiscal ati incetat activitatea aveti obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, completand in mod corespunzator cap II.

Intrebare: Nici in ultima versiune a declaratiei unice din 13.03.2019 NU apare bonificatia pentru plata integrala CASS aferent anului 2019 in formularul pdf de completat. Cum se procedeaza daca vrem sa platim si sa beneficiem de bonificatie? Cat este de fapt bonificatia pentru plata integrala a CASS aferent estimarii pentru 2019?
Raspuns ANAF: LEGEA nr. 50/2019 privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificatii.

Intrebare: In ce conditii trebuie sa completam rubrica pt. CASS? Detin un apartament inchiriat.
Raspuns ANAF: Pentru anul 2019, „rubrica de CASS”, se completeaza in cazul care o persoana fizica estimeaza ca va obtine venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii, precum si venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice.
De asemenea, „rubrica” se completeaza si in cazul in care o persoana fizica realizeaza venituri care nu se incadreaza in plafonul anterior mentionat dar doreste sa opteze pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si in cazul in care o persoana nu realizeaza venituri de natura celor de mai sus (inclusiv venituri din salarii), nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, dar doreste sa opteze pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate

Intrebare: Am completat declaratia unica, s-a validat am trimis-o si am primit mesaj Eroare urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A. am mai descarcat un formular s-a validat si acesta si dupa trimitere acelasi mesaj Eroae metadate totalPlus_A. Nu are legatura cu completarea, pare un termen tehnic, nu am gasit nici o informatie si nu am primit ajutor de la anaf asistenta. Am mai gasit si alte persoane pe net cu aceasta eroare si tot fara sa stie cum se rezolva si la ce se refera. Eroare: urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A ?
Raspuns ANAF: Acest tip de eroare apare atunci cand se face import de date din versiuni mai vechi in versiunea curenta. Va rugam sa transmiteti prin intermediul Formularului de contact de pe site sau din SPV, formularul care a generat eroarea. In momentul in care ne veti scrie pe formularul de contact va rugam sa selectati domeniul ,,Asistenta tehnica servicii informatice,,. Colegii nostri din departamentul IT vor efectua verificari suplimentare.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Termenul de depunere a Declaratiei Unice, extins pana la 31 iulie
*Declaratia Unica: informare ANAF despre validare

Sursa: ANAF, sesiune de intrebari si raspunsuri

(Visited 930 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 5 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.