Zile libere legale in luna aprilie 2019

In luna aprilie 2019, romanii vor avea dreptul la urmatoarele zile de liber legal:
*Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (26.04.2019 – vineri);
*prima si a doua zi de Pasti (28.04.2019 – duminica si 29.04.2019 – luni).

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

In plus, Guvernul a stabilit ca data de 30 aprilie 2019 sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul bugetar, potrivit unei hotarari aprobate pe 29 martie 2019, avand in vedere ca miercuri, 1 mai, este zi libera nelucratoare conform Codului Muncii.

Pentru recuperarea zilei de 30 aprilie, institutiile publice isi vor prelungi timpul de lucru pana la data de 31 mai, potrivit planificarilor stabilite.

In conditiile in care angajatorii nu se conformeaza acestor prevederi legale sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional de catre inspectorii de munca cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii reglementeaza expres faptul ca salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1).

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. 2).

(Visited 1,203 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + = fifteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.