Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit pentru anul 2019

Platitorii de impozit pe profit care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului trimestrial determina plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza plati anticipate.

Contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic actualizeaza platile anticipate trimestriale cu ultimul indice al preturilor de consum comunicat pentru anul in care incepe anul fiscal modificat.

Declararea si plata impozitului pe profit cu plati anticipate, efectuate trimestrial se face pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata, cu exceptia platii anticipate eferente trimestrului IV care se declara si se plateste pana la data de 25 decembrie, respectiv pana la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat (articolul 41 alineatul (8), articolul 16 aleneatul (5) din Codul fiscal)

Pentru anul 2019 indicele preturilor de condum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este de 102,8% (OMFP 1754/2019)

Baza Legala:
*Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
*OMFP 1754/2019 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual (Monitorul Oficial 211/18.03.2019)

sursa: DGRFP Brașov

(Visited 212 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ seven = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.