Putem incheia un CIM pe durata determinata pentru inlocuirea unei salariate aflate in concediu de maternitate? Afla raspunsul specialistilor

Potrivit prevederilor art.83 lit.a) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in anumite cazuri printre care si pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL)Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Iar la art.84 alin.(2) din Codul muncii aflam ca in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Printre cazurile de suspendare a contractului de munca se regaseste si concediul de maternitate, pe durata caruia contractul de munca se sespenda de drept (a se vedea art.50 lit.a) din Codul muncii).

Prin urmare, daca o salariata intra in concediu de maternitate, angajatorul o poate inlocui, pentru a nu perturba buna desfasurare a activitatii. In aceasta situatie se va incheia un contract de munca pe durata determinata fara a se preciza si data de sfarsit a contractului, ci se va trece mentiunea ca contractul va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular. Astfel, contractul persoanei care inlocuieste salariatul titular va inceta la momentul revenirii acestuia la munca.

In Revisal, cand se va inregistra contractul de munca pe durata determinata, se va selecta “exceptii data sfarsit” si se va alege art.83 lit.a).

Contabun.ro a mai publicat si:
*Revisal: la data la care produce efecte se trece data semnarii CIM sau data inceperii activitatii?
*CIM cu timp partial: orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare? Vezi aici raspunsul

Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro
* Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse umane”
* Curs “Formator de Formatori”

(Visited 882 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four × = 12

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.