Concediu medical fara stagiul minim de cotizare si cumul de functii: cum completam stagiul si cum stabilim baza de calcul

Potrivit prevederilor art.35 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la prevederile de mai sus situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, o prima conditie este indeplinirea stagiului minim de asigurare care, potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Iar la art.33 din OUG nr.158/2005 aflam ca pentru persoanele asigurate care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile cuvenite se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.

Astfel, in situatia cumulului de functii, conform prevederilor art.58 alin.(1) si (3) din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul 15/1311/2018, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.

Pe copiile certificate se va inscrie „Conform cu originalul“ si se va aplica parafa si semnatura medicului curant, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

Prin urmare, daca un salariat nou prezinta certificat de concediu medical, acesta neavand stagiu minim necesar pentru a beneficia de concediu medical, dar stim ca acesta isi desfasoara activitatea si la alt angajator in baza unui contract individual de munca, ii vom solicita o adeverinta cu stagiul de cotizare de la celalalt angajator pentru a verifica daca salariatul nostru are stagiul minim de cotizare.

Insa, baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical o va constitui numai venitul obtinut de salariat in cadrul societatii noastre, chiar daca acesta este salariatul societatii de doar trei luni (ca si exemplu).

Contabun.ro a mai publicat si:
*Cum completam in D112 un concediu medical fara stagiul minim de cotizare?
*Concediu medical fara stagiu cotizare: in ce conditii poate fi platit

Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti

 

(Visited 2,836 times, 1 visits today)

2 Responses to Concediu medical fara stagiul minim de cotizare si cumul de functii: cum completam stagiul si cum stabilim baza de calcul

 1. Endre Denes-Soica says:

  Buna ziua.
  O persoana are doua CIM, la cea principala de mai multi ani, la cea a doua 5 luni.
  Se primeste adeverinta de la cea principala, se depune certificat medical concediu sarcina si lauzie, si documentatia aferenta pentru solicitarea sumei aferente.
  Dupa depunere a lunilor aferente, se primeste cat un “referat” pentru fiecare cerere, cu respingere platii, motivat ca “nu indeplineste conditia stagiu de cotizare”.
  Avea sau nu persoana dreptul la concediu medical platit?

  Multumesc.

 2. roxana roxana says:

  Si eu sunt intr-o situatie similara. Am intrebat la CAS si mi s-a spus ca pentru al doilea loc de munca nu se indeplineste stagiul de cotizare, prin urmare nu mi se va plati concediul medical prenatal. In schimb, mi s-a sugerat sa iau concediu de risc care nu are stagiu minim de cotizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.