Ucenicia la locul de munca: masura de stimulare a ocuparii fortei de munca

Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie pentru persoanele cu varsta de peste 16 ani, iar programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca constituie parte integranta a contractului de ucenicie.

Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul. Prin aceasta forma de pregatire, ce poate fi intre 6 luni si 3 ani, pentru calificari de la nivelul 1 pana la 4, ucenicul poate dobandi competente profesionale, angajatorul obligandu-se sa-i asigure conditiile necesare pregatirii teoretice si practice.

Durata timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.

Programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca se finalizeaza printr-un certificat de calificare profesionala.

Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au datoria sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene( AJOFM)/municipiul Bucuresti , in a caror raza teritoriala isi au sediul, respectiv domiciliu, locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheiere de contracte de ucenicie, in termen de 5 zile de la vacantare.Comunicarea se face prin completarea de catre angajator a unui formular tipizat, pus la dispozitie de catre AJOFM .

In conditiile Legii nr. 279/2005, act normativ care reglementeaza ucenicia, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda angajatorilor care incheie contracte de ucenicie sprijin financiar in cuantum de 2250 lei/ luna pentru fiecare contract de ucenicie incheiat.

Suma lunara se acorda la cererea angajatorului, proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe intreaga perioada de derulare a contractului.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Ucenicia la locul de munca: info ANAF (contractul de ucenicie, durata program etc)
*Subventii majorate la 2.250 lei pentru angajatorii care incadreaza persoane din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu

(Visited 209 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 + = eleven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.