OPANAF 1437/2019: modificari noi la Declaratia Unica

In Monitorul Oficial nr.452 din 5 iunie 2019 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.1437 din 28 mai 2019 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”

Articolul I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 16 ianuarie 2019, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 1 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“, capitolul II, sectiunea 2, subsectiunea 2, litera C, sintagma „Sunt persoana fara venituri si optez pentru plata CASS“ se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS, si optez pentru plata CASS.2.

2. La anexa nr. 2 „Instructiuni de completare a formularului «Declaratie unica privind impozitulpe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice»“, capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in România si contributiile sociale datorate in anul 2019“, sectiunea a 2-a „Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019“, subsectiunea a 2-a „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata“, punctul 40.4, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:

40.4. Casuta de la lit. C «Sunt persoana fara venituri/persoana care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza CASS, si optez pentru plata CASS» – se bifeaza de persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal, respectiv:
a)persoane care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
b)persoane care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG 35/2019: declaratia unica se depune si la ghiseu
*Declaratia Unica: informare ANAF despre validare

(Visited 461 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.