Detasarea transnationala se inregistreaza in Revisal versiunea 6.0.7?Afla aici raspunsul

Intrebare: In Revisal, ultima versiune, nu imi dau seama daca se opereaza urmatorul caz: am un angajat pe statul de plata din Romania, cu contributiile platite aici, formular A1, si care lucreaza in afara pentru o lucrare contractata de compania noastra cu un client extern. Deci practic, angajatul roman nu este pe statul de plata al altui angajator.

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro:

Din speta prezentata de dumneavoastra reiese ca este vorba de o detasare transnationala, detasare care are ca si baza legala Legea nr,16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Potrivit art.2 alin.(1) lit.d) din Legea nr.16/2017, detasarea transnationala este situatia in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul altui stat membru salariati cu care are stabilite raporturi de munca, in situatiile reglementate de art. 5.

Iar la art.2 alin.(1) lit.b) din Legea nr.16/2017 aflam ca salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care in mod normal lucreaza in Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, atunci cand angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 5 alin. (2).

Iar art.5 alin.(2) aflam ca prevederile Legii nr.16/2017 se aplica in situatia in care intreprinderile stabilite pe teritoriul Romaniei care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza, pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, salariati cu care au stabilite raporturi de munca, iau decizia punerii in aplicare a uneia dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, ori pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Referitor la inregistrarea in aplicatia Revisal a detasarii transnationale, HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede la art.3 alin.(2) lit.m) ca angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ, data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.

Daca pana la aparitia noii versiuni a aplicatiei Revisal si anume versiuanea 6.0.7 aplicatia nu permitea modificari asupra contractelor de munca a salariatilor detasati transnational, incepand cu versiunea curenta, restrictionarea modificarii clauzelor contractelor a fost eliminata, contractul de munca a salariatului detasat ramanand activ. A a fost eliminata si limita superioara a perioadei initiale de detasare.

Astfel, potrivit indicatiilor din ghidul “Raspunsuri la situatii frecvente ce pot aparea in timpul utilizarii aplicatiei Revisal, sau a portalului online ReGES “, pus la dispozitie de Inspectia muncii, orice detasare efectuata de catre un angajator care are obligatia de a completa si transmite registrul catre un alt angajator din Romania sau din afara Romaniei, trebuie inregistrata in registru si transmisa in termenul legal. Indiferent de tara in care are loc detasarea – membra UE-SEE sau nu, elementele aferente detasarii care se completeaza sunt aceleasi, iar contractul, conform implementarii functionalitatii de detasare in versiunea 6.0.7 a sistemului privind registrul, poate fi modificat/corectat – daca este cazul, in timp ce se afla in starea „detasat”.

In versiunea 6.0.7 a sistemului privind registrul, modificarea contractului de munca al unui salariat detasat poate fi operata, dar utilizarea acestei functionalitati trebuie sa se limiteze la situatiile de detasare transnationala, astfel cum sunt definite de Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Contabun.ro a mai publicat si:
*REVISAL: cum mutam angajatii din aplicatia de pe sediul social, la punctul de lucru? Afla aici raspunsul
*Incetare contract de munca in zi nelucratoare. Cand inregistram incetarea in Revisal?

 

savciuc1Autor:Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,397 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six − = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.