Obligatii de plata datorate pentru neplata la termen, declararea incorecta a obligatiilor fiscale: brosura ANAF

Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.

*Nivelul dobanzii este de 0,02% – pentru fiecare zi de intarziere
*Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% – pentru fiecare zi de intarziere

Dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza din ziua imediat urmatoare expirarii termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, si se face venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.

Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.

Penalitatile de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare.

Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

Dobanzile si penalitatile de intarziere sunt obligatii fiscale accesorii, care se comunica contribuabililor de catre organul fiscal prin Decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere(cu exceptia cazului in care prin titlul executoriu sunt prevazute, dupa caz, creante fiscale accesorii sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele se calculeaza de catre organul de executare silita si se consemneaza intr-un proces-verbal care constituie titlu executoriu, care se comunica debitorului).

Descarca de aici brosura informativa realizata de catre DGRFP Brasov

(Visited 270 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.