Fondul de handicap: cum se determina numarul mediu de angajati din luna? Afla aici raspunsul

Intrebare: Daca am o firma cu 50 de salariati platesc fondul de handicap? Cum se calculeaza numarul mediu de angajati din luna?

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(MODELE EDITABILE) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii www.contabun.ro:

Legea 448/2006 prevede la art.78 ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Daca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus, vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Iar la art.2 din Ordinul 590/2008 privind aprobarea instructiunilor de aplicare a art.78 din Legea 448/2006 aflam ca numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.

In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate.

Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

Contabun.ro a mai publicat si:
*H.G. nr. 262/2019: obligatii noi pentru firmele cu peste 50 de angajati
*Obligatiile persoanelor juridice care au cel putin 50 de angajati: ghid ANAF
*Angajatorii cu peste 50 de salariati care nu angajeaza persoane cu handicap vor plati dublu la bugetul de stat din septembrie 2017

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 1,223 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ four = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.