Inregistrarea in SPV a persoanelor juridice sau a entitatilor fara personalitate juridica

Serviciul “Spatiul Privat Virtual” pus la dispozitia contribuabililor de catre Agentia Nationalade Administrare Fiscala este o modalitate de comunicare prin mijloace electronice care ofera contribuabililor persoane fizice si persoane juridice toate facilitatile comunicarii electronice a actelor administrative fiscale emise in forma electronica, precum si a altor informatii si inscrisuri in legatura cu situatia financiara sau fiscala proprie a acestora.

Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica este aprobata prin O.M.F.P nr. 660/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele juridice sau alte entitati fara personalitate juridica se pot identifica in mediul electronic astfel:
– cu certificatul calificat al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica;
– cu certificatul calificat detinut de persoana fizica reprezentant legal al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica;
– cu certificatul calificat detinut de reprezentantul desemnat al persoanei juridice sau al entitatii farapersonalitate juridica;
– cu certificatul calificat detinut de imputernicitul persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica.

Certificatele calificate trebuie inregistrate pe platforma informatica dedicata a ANAF prin intermediul formularului 150 “Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”.

Informatii cu privire la modul de inregistrare a certificatelor sunt disponibile pe portalul www.anaf.ro/ Servicii online/Declaratii electronice/03 inregistrare certificate calificate persoane juridice – reprezentant fiscal.

Persoanele fizice care detin certificat calificat pot solicita inregistrarea ca utilizator SPV cu calitatea de:
– reprezentant legal al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica;
– reprezentant desemnat al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica.Reprezentantul desemnat este persoana fizica, angajat al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica, desemnata de catre reprezentantul legal al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica, pentru inregistrarea si utilizarea SPV ;
– imputernicit al persoanei fizice, persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica.

Cererea de inregistrare ca utilizator SPV pentru persoanele având calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau imputernicit este disponibila la urmatorul link: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp .

Pentru completarea cererii se pot consulta “Instructiunile de utilizare SPV extins si pentru posesorii de certificat digital calificat ” care pot fi accesate la urmatorul link:https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/Instructiuni_utilizareSPV_PJ.pdf .

Dupa completarea cererii de inregistrare in SPV, aprobarea inregistrarii se face la ghiseu (la orice organ fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, daca documentele care atesta calitatea de reprezentant legal/reprezentant desemnat/imputernicit, pe care urmeazasa le prezentati in sustinerea cererii, sunt in forma autentica sau la organul fiscal central competent, potrivit art. 30 si 35 din Codul de procedura fiscala, daca documentele pe care urmeaza sa le prezentati in sustinerea cererii nu sunt in forma autentica).

In vederea aprobarii cererii de inregistrare in SPV, reprezentantul legal/reprezentantul desemnat/imputernicitul prezinta organului fiscal urmatoarele:
– numarul de inregistrare atribuit la inregistrarea online;
– actul de identitate, in copie si original;
– documentele din care rezulta calitatea de reprezentant legal sau reprezentant desemnat, respectiv de imputernicit potrivit art. 18 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in original sau copie legalizata, dupa caz, indicate in cererea trimisa.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Care este procedura de inregistrare in SPV a unei SRL? Vezi aici raspunsul ANAF
*Pentru inregistrare SPV persoane juridice mai trebuie sa mai te duci si la ANAF? Vezi raspunsul ANAF

sursa: DGRFP Craiova

(Visited 345 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 9 = thirty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.