Declaratia Unica 2019: intrebari si raspunsuri ANAF

Intrebare: Pentru un PFA cu norma de venit care isi incheie activitatea la registrul comertului cu 14.06.2019 va depune doar o sg declaratie dupa ce primeste actele doveditoare de la registru? Sau trebuie depusa si o declaratie inainte
Raspuns ANAF: Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Intrebare: Am o intreprindere individuala care isi desfasoara activitatea in agricultura: am pamant pe care il lucrez, merg pe norma de venit in functie de cultura declarata la APIA. Avand in vedere ca printre culturi am si lucerna si aceasta nu apare in nomenclator, pot deduce ca lucerna e scutita de plata impozitului?
Raspuns ANAF: In situatia in care cultivati terenuri cu soiuri de plante pentru care productia este destinata furajarii animalelor detinute ,pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit, nu se genereaza venit impozabil.

Intrebare: Se poate depune si la ghiseele Anaf in format de hartie,ca pe vremuri…sau a ramas doar online in SPV ? Daca da, care e procedura de depunere (vis a vis de eventuale erori,stiind ca in SPV se respinge declaratia daca are erori) ?
Raspuns ANAF: Declaratia se poate depune in format hartie la ghiseele unitatilor fiscale, prin posta sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Intrebare: Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putand opta pentru impunerea la norma de venit si ambele avand aceeasi norma. Se completeaza cate o anexa pentru fiecare cod CAEN sau doar una?
Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.69 din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specific.

Intrebare: Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere?Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?
Raspuns ANAF: In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica. Pentru informatii suplimentare puteti apela Call center-ul la nr. 031 403 91 60, selectand tasta 1.

Intrebare: Daca un asociat primeste dividende in anul 2019, peste plafonul de 24.960 lei, care este termenul de depunere a declaratiei unice si de plata a cass-ului?
Raspuns ANAF: In situatia in care dividendele se incaseaza inainte de data de 31.07.2019, atunci declaratia unica se depune pana la aceasta data. In situatia in care dividendele se incaseaza dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului completand corespunzator, cap II.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Intrebare: Am un PFA. Daca depasesc plafonul de 24960 lei ( pe 2019) sunt obligat sa platesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pt CASS?
Raspuns ANAF: In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24960 lei, aveti obligatia completarii declaratiei unice, Cap.II SECtIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019.

Intrebare: Am un PFA ce realizeaza venituri peste plafon stabilit dar voi incasa si dividende venitul obtinut din acestea unde se completeaza in Declaratie , iar daca sa bifat optiunea plati cas si cass la nivelul plafonului de 24900 , dupa venitul din dividende in jur de 50000 ce il voi declara prin rectificativa , mai datorez cas si cass ?
Raspuns ANAF: In situatia prezentata de dvs. intrucat venitul net anual estimat este mai mare decat plafonul prevazut de lege 12 salarii minime brute pe tara contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2019 nu se modifica.
Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse in categoria de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale

Intrebare: Pentru veniturile din investitii este obligatorie plata CAS pentru 2018 si 2019 in cazul in care valoarea acestora este peste plafon?
Raspuns ANAF: Pentru veniturile realizate din investitii peste plafonul stabilit de lege de 12 salarii minime brute pe economie se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Intrebare: In functie de completarea si depunerea declaratiei unice, o sa se emita decizii de impunere ?
Raspuns ANAF: In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OPANAF 1437/2019: modificari noi la Declaratia Unica
*OUG 35/2019: declaratia unica se depune si la ghiseu

sursa: ANAF, sesiune intrebari si raspunsuri din data de 12.06.2019

(Visited 409 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 × five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.