OPANAF 1783/2019 – aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului 085

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul presedintelui ANAF nr. 1783 din 28 iunie 2019 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) „Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” (Monitorul Oficial nr. 559 din 8 iulie 2019).

Precizari suplimentare:
OPANAF 1783 – Formular 085 pentru optiune TVA la servicii electronice

*Prin Legea nr. 60/2019 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal in domeniul TVA, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica.

Conform art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila.

*Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal).

De asemenea, prestatorii care sunt stabiliti, isi au domiciliul stabil sau resedinta in Romania au dreptul sa opteze ca locul prestarii serviciilor sa fie stabilit in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal. Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

*In sensul celor de mai sus s-a impus aprobarea unui model de formular prin care persoanele impozabile aflate in aceasta situatie sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal sau prin care, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, sa anunte incetarea aplicarii acestei optiuni.

Descarca de aici OPANAF 1783/2019, in format PDF

Sursa – DGRFP Craiova

(Visited 186 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one × 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.