OUG 43/2019 – Clarificare facilitati fiscale in domeniul constructiilor

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43 din 12 iunie 2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor (Monitorul Oficial nr. 507 din 21 iunie 2019).

Precizari suplimentare: OUG 43 – Clarificare facilitati fiscale in domeniul constructiilor

*Au fost clarificate masurile fiscale de sprijin a sectorului constructiilor si modul in care se determina cifra de afaceri pentru societatile care beneficiaza de sprijin.

*Au fost introduse 3 noi domenii de producere a materialelor de constructii care pot beneficia de facilitatile fiscale: 2351 – Fabricarea cimentului; 2352 – Fabricarea varului si ipsosului; 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

*A fost detaliata si modificata modalitatea de calcul a cifrei de afaceri luata ca referinta la aplicarea facilitatilor fiscale.

Astfel, pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.

Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a).

Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

*Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice.

Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.

*Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.

*Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Contabun.ro a mai publicat și
*Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 43/2019: tabel comparativ
*OUG 43/2019: ordonanta de modificare a OUG 114 pe constructii

Sursa – DGRFP Craiova

(Visited 762 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two × 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.