15 august, zi libera pentru salariati sau amenda de pana la 10000 de lei pentru angajatori

Reamintim ca potrivit art.139 alin.(1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Aceasta prevedere nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.141 din Codul muncii).

In situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Iar in cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (a se vedea art.142 din Codul muncii).

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 din Codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) din Codul muncii).

Amintim  ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia  nr. 22/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.876 din 24 noiembrie 2015,  ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ si anume compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in cazul in care din motive justificate nu se acorda zile libere, un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza le regasim la art.139 alin.(1) din Codul muncii, dupa cum urmeaza:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele aparținand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

Iar prin Legea nr.153/2019 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitoul Oficial nr.623 din 26 iulie 2019, Codul muncii a fost completat si mai nou prevede ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.

(Visited 1,051 times, 1 visits today)

One Response to 15 august, zi libera pentru salariati sau amenda de pana la 10000 de lei pentru angajatori

  1. marlen says:

    Situatie concreta: La mine la serviciu este flux continuu. Eu lucrez pe 14 august 15 ore si pe 16 august 15 ore. Colegul lucreaza pe 15 august, tot 15 ore si doar el beneficiaza de o zi de recuperare. Este corect ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one + = 5

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.