Vizualizarea online a extraselor de cont de la trezorerie – info ANAF

Pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici si altor entitati la unitatile trezoreriei statului se elibereaza extrase de cont in format electronic (fisier PDF cu XML atasat), semnate cu certificat digital emis de Ministerul Finantelor Publice, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular Ministerul Finantelor Publice, dupa caz, fara perceperea de comisioane.

Institutiile publice pot vizualiza si descarca prin intermediul persoanelor inrolate in Sistemul national de raportare Forexebug extrasele de cont in format electronic ale tuturor conturilor deschise la unitatile trezoreriei statului (fisier PDF cu XML atasat).

Operatorii economici si alte entitati care au conturi deschise la unitatile trezoreriei statului pot vizualiza si descarca extrasele conturilor, in format electronic, prin intermediul persoanelor care sunt inregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor «Spatiul Privat Virtual» si/sau «Depunere declaratii on-line» existente pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Cererea de inregistrare ca utilizatori ai serviciului Spatiu Privat Virtual a persoanelor care detin certificat digital calificat este disponibila la urmatorul link : https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp.

Instructiunile privind inregistrarea ca utilizatori ai serviciului “Spatiu Privat Virtual” a persoanelor care detin certificat digital pot fi consultate la urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/Instructiuni_utilizareSPV_PJ.pdf.

Pentru vizualizarea si descarcarea extraselor de cont in format electronic se va accesa cu tokenul de semnatura electronica conectat la calculator butonul „Autentificare certificat” situat pe pagina principala a A.N.A.F (www.anaf.ro), in dreapta sus.

Reprezentantii legali ai operatorilor economici care nu sunt de acord cu accesul la vizualizarea si descarcarea extraselor de cont in format electronic al persoanelor inregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor «Spatiul Privat Virtual» si/sau «Depunere declaratii on-line» notifica in scris unitatea trezoreriei statului la care au deschis conturile referitor la faptul ca nu opteaza pentru aceasta modalitate de primire a extraselor de cont.

Incepand cu prima zi lucratoare de la depunerea notificarii, unitatile trezoreriei statului sisteaza punerea la dispozitie a extraselor de cont in format electronic, acestora urmand a le fi puse la dispozitie extrasele pe suport hartie.

In cazul in care operatorii economici si alte entitati nu depun notificarea la unitatile trezoreriei statului, se considera ca acestia si-au dat implicit acordul pentru vizualizarea si descarcarea extraselor de cont in format electronic de catre persoanele care sunt inregistrate ca utilizatori ai serviciilor «Spatiul Privat Virtual» si/sau «Depunere declaratii on-line» pe baza certificatului digital calificat.

In masura in care institutiilor publice, operatorilor economici si altor entitati carora li se elibereaza extrase de cont in format electronic le sunt necesare extrase de cont pe suport hartie, acestea vor adresa unitatii trezoreriei statului o cerere scrisa in acest sens, in care vor indica perioada si conturile pentru care se solicita extrasele respective.
Pentru eliberarea extraselor pe suport hartie se percep comisioane.

Baza legala: O.M.F.P nr.2425 din 26 iunie /2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului,aprobata cu modificari prin Legea nr.201/2003,aprobate prin Ordinului ministrului finantelor publice nr.1235/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.548 din 3 iulie 2019.

Contabun.ro a mai publicat și
*Noutati in legatura cu extrasul de cont in format electronic eliberat la unitatile trezoreriei statului

sursa – DGRFP Craiova

(Visited 1,567 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.