Ordinul nr. 561/2019: modificarea Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar

In Monitorul Oficial nr.782/26.09.2019 a fost publicat Ordinul nr.561/2019 pentru modificarea Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019.

Art. I. –
Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 26 iunie 2019, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 17, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
(4) Auditorii financiari, respectiv firmele de audit care au solicitat si au obtinut viza anuala cu caracter temporar pentru anul 2019 au obligatia depunerii pe platforma online a documentatiei stabilite prin prezentele norme in vederea obtinerii e-vizei anuale, inclusiv a raportului anual de activitate aferent anului calendaristic 2018, completat la toate rubricile obligatorii, in termen de 30 de zile (informatiile sintetice), de la data punerii la dispozitie de catre ASPAAS a platformei online, respectiv data de 15 octombrie (informatiile detaliate). Lansarea platformei a fost anuntata pe site-ul ASPAAS la data de 2 august 2019.

2. La articolul 17, alineatul (5) va avea urmatorul cuprins:
(5) Prin exceptie de la termenul prevazut la art. 12 alin. (1), pentru anul 2019 depunerea documentatiei pe platforma online in vederea obtinerii e-vizei anuale de catre toti auditorii financiari activi, respectiv toate firmele de audit, se realizeaza in termen de 30 de zile (informatiile sintetice) de la data punerii la dispozitie de catre ASPAAS a platformei online, respectiv data de 15 octombrie (informatiile detaliate). Lansarea platformei a fost anuntata pe site-ul ASPAAS la data de 2 august 2019.
3. La articolul 17, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:

(6) Valabilitatea vizei anuale cu caracter temporar emise de ASPAAS in anul 2019 se prelungeste pana la data emiterii de catre ASPAAS a e-vizei, dar nu mai tarziu de 30 noiembrie 2019. Conform conditiilor asumate la momentul acordarii, auditorul financiar/firma de audit isi asuma faptul ca neindeplinirea obligatiilor prevazute la alin. (4) atrage desfiintarea retroactiva, prin indeplinirea conditiei rezolutorii sub care a fost eliberata de catre ASPAAS, a vizei anuale cu caracter temporar de la momentul emiterii, auditorul financiar asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza.

4. La articolul 17, alineatul (7) va avea urmatorul cuprins:
(7) Prin exceptie de la prevederile art. 15 lit. d), pentru anul 2019, personalul BRAIFC va elabora si inainta presedintelui ASPAAS raportul pana la data de 31 decembrie 2019.

(Visited 188 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.