Procedura de stabilire din oficiu a CASS (2019): OPANAF 2547/2019

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul presedintelui ANAF nr. 2547 din 20 septembrie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare (Monitorul Oficial nr. 800 din 2 octombrie 2019).

Precizari suplimentare:
OPANAF 2547 – STABILIRE DIN OFICIU CAS SI CASS

✔Procedura se aplica persoanelor fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii contributiei de asigurari sociale (CAS), respectiv a contributiei de asigurari sociale desanatate (CASS), potrivit prevederilor Codului fiscal, incepand cu anul fiscal 2018.

✔PROCEDURA STABILIRE CAS sunt vizate de procedura persoanelor fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
a) au realizat venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care se datoreaza CAS;
b) au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la lit. a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a DECLARATIEI UNICE – capitolul II (denumita in continuare declaratie unica estimativa);
c) nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale datorata pentru anul fiscal de impunere.

Identificarea contribuabililor se face pe baza: formularului 256 “Decizie de impuneredin oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, formularului 112 “Declaratie privind obligatiile deplata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelorasigurate”, formularului “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile socialedatorate de persoanele fizice”, depus de contribuabili; altor informatii existente in evidenta fiscala.

Organul fiscal central competent notifica fiecare contribuabil inscris in lista intocmita si asigura exercitarea de catre acesta a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor Codului de procedura fiscala.

Contribuabilii care, in urma audierii, isi indeplinesc obligatiile declarative sau depun documente justificative care atesta faptul ca nu datoreaza CAS sunt eliminati din lista.

Pentru contribuabilii ramasi in lista se estimeaza baza anuala de calcul al CAS, la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, si se intocmeste “Referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata” si “Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice”.

In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii DECIZIEI, contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.

✔PROCEDURA STABILIRE CASS

Sunt vizate de procedura persoanele fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:

A. au realizat venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse.

B. au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la lit. A, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice estimative;

C. nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul fiscal de impunere.

Identificarea contribuabililor se face pe baza urmatoarelor surse de informatii:
a) formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pevenit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”;
b) formularul 205 “Declaratieinformativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”;
c) formularul 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”;
d) formularul “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”;
e) alte informatii existente in evidenta fiscala.

Organul fiscal central competent notifica fiecare contribuabil in scris in lista intocmita si asigura exercitarea de catre acesta a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor Codului de procedura fiscala. Contribuabilii care, in urma audierii, isi indeplinesc obligatiile declarative sau depun documente justificative care atesta faptul ca nu datoreaza CASS sunt eliminati din lista.

Pentru contribuabilii ramasi in lista se stabileste baza anuala de calcul al CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, si se intocmeste “Referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata”, precum si “Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari socialede sanatate pentru persoane fizice”.

Modelul si continutul deciziei de impunere sunt prevazute in anexa nr. 4 la ordin.

In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii DECIZIEI, contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.

Descarca de aici OPANAF 2547/2019, in format PDF

Contabun.ro a mai publicat si:
*OPANAF 2547/2019: aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a CAS si CASS
*OPANAF 2806/2019: procedura acordare bonificatie pentru plata anticipata a CASS (precizari suplimentare ANAF)

sursa: DGRFP Craiova

(Visited 240 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 3 = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.