REVISAL: cand se opereaza incetarea uni CIM incheiat pe durata determinta? Afla raspunsul aici

Intrebare: Cand se opereaza in Revisal incetarea unui contract individual de munca incheiat pe durata determinta, in ultima zi lucrata sau in prima zi in care nu se lucreaza?

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

Raspuns: Potrivit prevederilor art.4 alin.(1) lit.f) coroborat cu art.3 alin.(2) lit.p) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru si se transmite catre inspectoratul territorial de munca cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.

Referitor la data incetarii unui contract individual de munca pe durata determinata, Codul muncii prevede la art.56 alin.(1) lit.i) ca acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

Prin urmare, apreciem ca prin sintagma “la data expirarii termenului” se are in vedere data de la care nu mai este in vigoare contractul de munca. In plus, apreciem ca atunci cand se intocmeste un contract de munca pe durata determinata se trec prima si ultima zi lucrata si nu data incheierii si data incetarii contractului.

Si Inspectia muncii vine cu clarificari in acest sens in ghidul Raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul, revizuit la data de 1 iunie 2019, unde aflam ca pentru contractele cu durata determinata care inceteaza la termen, data de incetare se inregistreaza cu valoarea aferenta zilei urmatoare datei de sfarsit a perioadei de contract.

Chiar daca unele persoane nu sunt de acord cu aceasta interpretare, trebuie sa se tinem cont si de aplicatia Revisal. Salariatul trebuie sa fie cel avantajat si nu sa piarda din drepturile sale din cauza interpretarii legii.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Incetare suspendare contract de munca: termen inregistrare in Revisal
*Concediul fara plata se inregistreaza in Revisal?
*REVISAL: mutarea bazei de date de pe un calculator pe altul (instructiuni pas cu pas)

 

(Visited 1,467 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.