Durata contractului colectiv de munca: care este durata minima?, dar durata maxima? Afla aici

Potrivit art.229 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Iar art.1 lit.h) pct.i din Legea dialogului social nr.62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste contractul colectiv de munca ca fiind conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca.

Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.

Contractul colectiv de munca se incheie pe durata determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni. Asadar, legea stabileste o durata minima, dar si o durata maxima, in limitele careia partile pot sa incheie contractul colectiv de munca.

Daca sub durata minima nu se poate cobori, partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca, o singura data, cu cel mult 12 luni, chiar daca durata contractului colectiv de munca incheiat initial a fost de 24 de luni.

Totusi, coroborand art.141 alin.(1) si (2), care se refera la durata contractului colectiv de munca, cu art.151 lit.a) care dispune ca incetarea contractului colectiv de munca se produce la implinirea „termenului” sau, (deci, alternativ), la „terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat”, rezulta ca un contract colectiv de munca se poate incheia si pe un termen determinat de durata necesara terminarii unei lucrari.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Contractul colectiv de munca: cui apartine initiativa declansarii negocierii? Vezi aici raspunsul
* Contractul colectiv de munca: cui ii apartine initiativa negocierii, clauze, etc

(Visited 353 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ eight = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.