Calendar zile libere 2020

Romanii au in acest an 15 zile libere legale, sarbatorile de Paste urmand sa fie pe 19 si 20 aprilie.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Zilele libere in 2020 sunt:

*1 si 2 ianuarie 2020 – Anul Nou (miercuri si joi)
*24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane (vineri)
*17 aprilie – Vinerea Mare (vineri)
*19, 20 aprilie – Pastele (duminica, luni)
*1 mai – Ziua Muncii ( vineri)
*1 iunie – Ziua Copilului (luni)
*7 si 8 iunie – Rusalii – (duminica, luni)
*15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
*30 noiembrie – Sfantul Andrei ( luni)
*1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti)
*25 si 26 decembrie – Craciunul (vineri, sambata)

In conditiile in care angajatorii nu se conformeaza acestor prevederi legale sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional de catre inspectorii de munca cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii reglementeaza expres faptul ca salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1).

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. 2).

Contabun.ro a mai publicat si:
*7 reguli privind acordarea de concedii si zile libere
*Amenzi de pana la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

(Visited 1,171 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ six = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.