Curtea de Apel Bucuresti: incetarea CIM prin demisie necesita si emiterea unei decizii de constatare a incetarii CIM

Curtea de Apel Bucuresti retine prin Decizia nr.5309 pronuntata in data de 19 noiembrie 2019, cu titlu de exemplu ca, si in cazul cererii de demisie a salariatului, desi este necesar actul unilateral de vointa al salariatului manifestat in scris, simpla inregistrare a unei cereri de demisie nu produce in sine incetarea contractului individual de munca al salariatului fiind necesara emiterea unei decizii de catre angajator pentru constatarea intervenirii demisiei salariatului dupa implinirea termenului de preaviz, cata vreme, pe durata termenului de preaviz contractul individual de munca continua sa-si produca toate efectele cu consecinta posibilitatii incetarii contractului individual de munca prin intervenirea unor alte cauze de incetare, in pofida existentei cererii de demisie a salariatului (de exemplu, poate inceta prin concediere disciplinara in temeiul prevederilor art. 61 litera a) din Codul muncii, poate inceta ca urmare a unei cauze de incetare de drept a contractului individual de munca: decesul salariatului, pensionarea pentru limita de varsta, expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, etc., poate inceta prin acordul partilor in temeiul prevederilor art. 55 litera b) din Codul muncii) astfel incat, emiterea unei decizii prin care angajatorul constata incetarea contractului de munca al salariatului prin efectul demisiei acestuia la expirarea termenului de preaviz, potrivit prevederilor art. 81 alin. 7 din Codul muncii, este necesara si in acest caz.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Aceleasi sunt ratiunile pentru care angajatorul emite si un act de constatare a incetarii prin acordul partilor a contractului individual de munca (sau chiar de drept, fata de textul art. 56 alineatul 2 din Codul muncii), insa lipsa semnaturii salariatului de pe aceste acte nu le transforma in decizii de concediere.

A se vedea  si: Curtea de Apel Bucuresti: Decizia de constatare a incetarii CIM prin acordul partilor nu este o decizie de concediere

Decizia Curtii de Apel Bucuresti nr.5309 din 19.11.2019 poate fi consultata aici.

(Visited 1,075 times, 1 visits today)

2 Responses to Curtea de Apel Bucuresti: incetarea CIM prin demisie necesita si emiterea unei decizii de constatare a incetarii CIM

  1. Grigore Victorita Mihaela says:

    http://www.rolii.ro/hotarari/5def04cce49009b40400007d

    Curtea de Apel București a stabilit că actul unilateral al angajatorului, în baza căruia se constată încetarea contractului individual de muncă prin acordul părților, nu este o decizie unilaterală de concediere, dacă a fost emis în baza manifestării de voință a salariatului. În concret, Curtea a reținut că, din moment ce salariatul și-a exprimat consimțământul în mod valabil în vederea încetării relațiilor de muncă în baza art. 55 lit. b) Codul Muncii, prin semnarea în deplină cunoștință de cauză a acordului de încetare, angajatorul, prin adoptarea unilaterală a deciziei de constatare a încetării contractului individual de muncă, nu a făcut altceva decât să respecte procedurile sale interne. În consecință, acordul de încetare este un act bilateral, care necesită consimțământul ambelor părţi, în timp ce decizia angajatorului de constatare a încetării relațiilor de muncă, în baza solicitării angajatului, nu implică exprimarea consimțământului de către salariat. (Decizia nr. 5309 din 19 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

  2. Savciuc Elena says:

    Materialul de mai sus este un extras din decizia Curtii de Apel Bucuresti nr.5309 pronuntata in 19.11.2019, prin care Curtea retine, cu titlu de exemplu, si cele prezentate mai sus. Am prezentat si acest extras din decizie, considerand informatiile utile in practica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 4 = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.