Termen depunere situatii financiare la 31 decembrie 2019

Potrivit articolului 28 din Legea contabilitatii, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste, institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale.

In baza acestor prevederi legale, anual, prin ordin al ministrului finantelor publice se reglementeaza conditiile de depunere la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale, respectiv a raportarilor contabile anuale intocmite de operatorii economici.

Prezentarea informatiilor in situatiile financiare anuale se efectueaza cu respectarea prevederilor reglementarilor contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (OMFP 1802/2014) sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (OMFP 2844/2016).

Termenele de depunere a documentelor sunt:
– 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru depunerea declaratiei de inactivitate de catre entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare.
– 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic pentru depunerea raportarilor contabile de catre persoanele juridice aflate in lichidare;
– 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru depunerea situatiilor financiare de catre asociatii, fundatii, patronate, unitati cooperatiste, etc.
– 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru depunerea situatiilor financiare de catre societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare.

Documentele se intocmesc cu ajutorul programelor de asistenta existente pe site-ul ANAF si se depun in format hartie si in format electronic la registratura unitatilor ANAF sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.

Baza legala: Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3781 din 23 decembrie 2019 privindprincipalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si pentru reglementarea unor aspecte contabile (Monitorul Oficial nr. 5 din 7 ianuarie 2020).

sursa: DGRFP Ploiesti

(Visited 998 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 × = thirty six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.