OUG nr.1/2020 – precizari suplimentare ANAF

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1 din 6 ianuarie 2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 11 din 9 ianuarie 2020).

Precizari suplimentare:

OUG 1 – MODIFICARI FISCALE

*Sporul pentru conditii vatamatoare acordat bugetarilor va fi la nivelul lunii decembrie 2019, adica de 15% din salariul pe care il luau angajatii la finalul anului trecut. Deci, nu va mai creste odata cu salariul, in acest an.

*Amenzile de circulatie: punctul de amenda pentru amenzile contraventionale prevazute de OUG 195/2002 va fi mentinut in cursul anului 2020 la cuantumul din 2019, respectiv 145 lei.

*Se elimina taxa pe activele bancare introdusa prin OUG 114/2018.

*Nu vor mai fi permise detasarile din sectorul privat in institutiile publice. Detasarile se vor putea face doar cu personal angajat in institutii si autoritati publice.

*Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an va fi actualizat cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, de regula pana la data de 20 octombrie, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie a fiecarui an.

*Prin exceptie, pentru tigarete, nivelul accizelor se aplica de la data de 1 aprilie a fiecarui an.

*Casele de marcat electronice fiscale: Se proroga cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectueaza livrari de bunuri sau prestari servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz. Termenul limita de dotare va fi 31 decembrie 2020.

*Se mentine indemnizatia de hrana de care beneficiaza personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat in plata in anul 2019, precum si indemnizatia de merit la nivelul de 6.240 lei.

Sursa – DGRFP Craiova

(Visited 851 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine × = 81

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.