Ziua de 24 ianuarie – zi zibera atat pentru bugetari cat si pentru domeniul privat

ITM reaminteste angajatorilor ca ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane este decretata prin lege ca zi libera (nelucratoare).

In cazul in care agentii economici (de stat sau/si privati) nu se conformeaza acestor dispozitii imperative sunt pasibili de amenda contraventionala de pana la 10.000 de lei.

Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii, reglementeaza, in mod expres, faptul ca salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare şi de alimentatie publica, precum şi in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Exceptia de la aceste prevederile este stabilita de inalta Curte de Casatie şi Justitie (ICCJ) prin Decizia 22/2015, luata intr-un recurs in interesul legii şi consta in aceea ca fapta angajatorului de a desfaşura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale potrivit Codului Muncii, nu se sanctioneaza, atunci cand angajatilor li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Contabun.ro a mai publicat și
*Calendar zile libere 2020
*7 reguli privind acordarea de concedii si zile libere
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Sursa – ITM Arad

(Visited 287 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.