Inspectia Muncii anunta Programul cadru de actiuni pentru anul 2020. Vezi aici ce verifica inspectorii de munca

Actiunile de control desfasurate de Inspectia Muncii in cursul anului 2019, s-au concretizat in urmatoarele rezultate: numarul total de controale efectuate de Inspectia Muncii la nivel national, in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, este de 121.273, iar valoarea totala a amenzilor aplicate este de 127.100.300 lei.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, fiind aplicate, in total, 23.893 sanctiuni contraventionale.

Valoarea totala a amenzilor a fost de 108.545.400 de lei, din care 94.100.000 lei pentru munca nedeclarata.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost efectuate 49.525 controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 18.554.900 lei.

Numarul total de sanctiuni contraventionale aplicate a fost de 70.589, fiind dispuse 231 opiri din functiune a unor echipamente de munca neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar in 227 de cazuri, au fost dispuse sistari ale activitatii.

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, face urmatoarele precizari: “Anual, Inspectia Muncii intocmeste si publica pe site-ul institutiei, www.inspectiamuncii.ro, un program cadru de actiuni, care cuprinde principalele campanii si actiuni ce vor fi realizate la nivel national, conform metodologiilor specifice elaborate la nivelul institutiei si potrivit obligatiilor ce revin institutiei din statutul de membra a unor organisme internationale executive (Senior Labour Inspectors Committee-Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii din cadrul Comisiei Europene, European Agency for Safety and Health at Work-Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca).

De asemenea, la elaborarea Programului cadru de actiuni al Inspectiei Muncii, se au in vedere aspectele prioritare ale pietei muncii si rezultatele controalelor efectuate in anul precedent.

In elaborarea metodologiilor campaniilor si actiunilor specifice, directiile de specialitate fac o analiza temeinica, bazata pe rezultatele din anii anteriori si pe evolutia riscurilor in domeniile in care s-a constatat o incidenta mai mare a neconformitatilor, cum ar fi munca nedeclarata, nerespectarea obligatiilor stipulate in contractul individual de munca, riscurile de accidentare si imbolnavire la locul de munca, precum si accidentele de munca.

Numarul de accidente de munca inregistrat in anumite domenii,frecventa si gravitatea acestora, reprezinta factori determinanti pentru intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Tinand cont de necesitatea cresterii gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniile in care s-au inregistrat neconformitati care au generat evenimente deosebite, avem in vedere, in perioada urmatoare, intensificarea actiunilor Inspectiei Muncii in domeniul securitatii si sanatatii in munca,precum si dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care si invatamantul.

Pentru realizarea obiectivelor institutionale, in Programul Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020, se desfasoara actiuni de control de tip campanie, tematice si de fond, cu caracter preventiv, precum si controale programate sau inopinate, la toate categoriile de angajatori, focalizate pe domeniile de activitate economica in care au fost identificate riscuri.

In actiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifica, in principal, indeplinirea cerintelor legale privind incadrarea in munca, timpul de munca si timpul de odihna, drepturile salariale acordate, precum si respectarea reglementarilor de domeniul securitate si sanatate in munca.

La aceste actiuni de control, se adauga verificarile initiate ca urmare a petitiilor pe care ni le adreseaza cetatenii, in situatia in care acestia se considera prejudiciati in relatia cu angajatorii.

Anual, la nivel national, sunt inregistrate si solutionate aproximativ 50.000 de petitii, ceea ce reflecta gradul ridicat de incredere al cetatenilor in capacitatea Inspectiei Muncii de a-i ajuta in solutionarea problemelor aparute.

Cele mai frecvente incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii: neplata salariilor, timpul de munca si neplata orelor suplimentare, concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenta a salariatilor, reconstituirea vechimii in munca.

In domeniul SSM, principalele aspecte reclamate de cetateni vizeaza: eliberarea adeverintelor pe grupe de munca, conditiile de munca necorespunzatoare, cercetarea si declararea accidentelor produse la locurile de munca, nerespectarea cerintelor de securitate si sanatate in munca.

Va invitam sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

Sursa: Inspectia Muncii

(Visited 590 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.