Concediu de lauzie mai mic de 42 de zile. Afla aici cum procedam

Potrivit prevederilor art.23 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (a se vedea art.24 alin.(1) si (2) din OUG nr.158/2005).

Si OUG nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art.16 ca, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lauzie.

Iar la art. 4 alin.(3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobate prin HG nr.534/2004, aflam ca, pentru protectia sanatatii mamei si a copilului, este interzis angajatorilor sa permita salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

Iar potrivit art.23 alin.(1) lit.a) din Normele de aplicare a OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG nr.52/2011, dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Ce se intampla, insa, daca calculele salariatei si a medicului care a eliberat certificatele de concediu medical pentru sarcina si lauzie nu au iesit? Mama si-a luat concediu prenatal maxim si a pastrat doar 42 de zile pentru postnatal, insa nasterea a intarziat cateva zile.

Potrivit prevederilor legale, pentru zilele ramase descoperite, pana la cele 42 de zile de concediu de lauzie obligatorii, angajatorului ii este interzis sa permita salariatei sa revina la locul de munca, iar concediuul si indemnizatia pentru cresterea copilului  pot fi solicitate dupa implinirea celor 42 de zile de concediu de lauzie de la data nasterii copilului.

Prin urmare, pentru zilele ramase descoperite pana la cele 42 zile minime de concediu de lauzie, salariata poate solicita concediu de odihna, daca are zile de concediu de odihna neefectuat, sau poate solicita concediu fara plata.

(Visited 881 times, 5 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × eight =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.