Modificari ale OG 6/2019 privind acordarea unor facilitati fiscale

In scopul revitalizarii si evitarii deschiderii procedurii insolventei, masurile de restructurare a obligatiilor bugetare se aplica si entitatilor cu obligatii bugetare la 31.12.2018 mai mici de 1 milion de lei, debitorilor care pierd esalonarea la plata intrucat disponibilitatile banesti ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a esalonarii la plata, nu permit sustinerea acesteia cat si debitorilor care au garantate obligatiile bugetare potrivit art. 210-211 si art. 235 din Codul de Procedura Fiscala.

Debitorul care doreste restructurarea obligatiilor bugetare are obligatia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intentia sa si in perioada 1 februarie-31 martie 2020 sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, si se adreseaza unui expert independent in vederea intocmirii unui plan de restructurare si a testului creditorului privat prudent.

Garantiile constituite de debitori sub forma scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie ori consemnarea de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului urmeaza sa fie valorificate conform Codului de Procedura Fiscala, doar in ipoteza in care planul de restructurare nu prevede modalitatea de valorificare a sumelor de bani sau a bunurilor proprii ale debitorului care au stat la baza emiterii garantiilor.

Solicitarea de restructurare se poate depune pana la 31 iulie 2020 sub sanctiunea decaderii.

Pentru debitorii care la data intrarii in vigoare a OG 6/2019 se afla intr-o procedura de cercetare sau investigare a Comisiei Europene din punctul de vedere al compatibilitatii cu legislatia in domeniul ajutorului de stat, cererea de restructurare poate fi depusa in termen de 6 luni de la data agrearii modului de acordare a facilitatilor fiscale de catre Comisia Europeana.

Baza legala: OG 6/2020 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal bugetare publicat in MO 72/2020.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Modificari aduse Codului fiscal de OG 6/2020: Titlul II Impozit pe profit (tabel comparativ ANAF)
*Modificari aduse Codului fiscal de OG 6/2020: Titlul VII Taxa pe valoare adaugata (tabel comparativ ANAF)

Sursa: DGRFP Galati

(Visited 443 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 × = twenty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.