Concedierea colectiva – ghid practic si formulare utile

In scopul prevenirii abuzului din partea angajatorilor, dar si pentru protejarea drepturilor si intereselor salariatilor, legiuitorul a stabilit anumite reguli procedurale care trebuie respectate atunci cand se ia masura concedierii colective de catre angajator.

Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta. In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Lucrarea “Concedierea colectiva – ghid practic“, actualizata 2020, va prezinta, in cele 74 de pagini, pasii pe care trebuie sa-i urmati in cazul concedierii colective, baza legala, modele si formulare necesare, informatii si explicatii utile pentru a nu risca anularea masurii.

Lucrarea „Concedierea colectiva – ghid practic” raspunde la astfel de intrebari:
– In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fie ca este vorba de concediere individuala sau de concediere colectiva, angajatorul are obligatia de a propune salariatilor ce urmeaza a fi concediati alte locuri de munca vacante in unitate?
– In cazul concedierii colective, se emite o decizie de concediere colectiva sau se emit decizii individuale?
– Care este sanctiunea pentru necomunicarea deciziei de concediere?
– In cazul concedierii colective, este obligatorie acordarea unor plati compensatorii salariatilor disponibilizati?
– Daca societatea are mai putin de 20 de salariati si disponibilizeaza cel putin 10 salariati, este considerata concediere individuala sau concediere colectiva?

Raspunsul la intrebarile de mai sus dar si la alte pobleme privind concedierea colectiva le gasiti in lucrarea „Concedierea colectiva – ghid practic”.

Lucrarea “Concedierea colectiva-ghid practic” vine si cu 13 modele si formulare, editabile, absolut necesare in procedura concedierii colective, care pot fi adaptate usor de orice societate in functie de situatie si necesitate.

Alte lucrari din Libraria Contabun.ro

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = twenty seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.