OUG nr.92/2020: masuri de sprijin pentru angajati si angajatori

OUG nr.92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial nr.459 din 29 mai 2020.

OUG nr.92/2020 prevede ca angajatii care au beneficiat de somaj tehnic in contextul pandemiei de SARS-COV-2 si carora le sunt mentinute raporturile de munca ulterior reluarii activitatii de catre angajatori, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

Pentru a beneficia de aceasta masura, angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca ale salariatilor pana la 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri si a situatiei in care incetarea contractului individual de munca intervine din motive neimputabile angajatorului.

Masura se aplica numai in cazul persoanelor care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta.

De prevederile noului act normativ beneficiaza si persoanele care au conventii individuale de munca incheiate in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel putin unul se afla sub incidenta restrictiilor stabilite de autoritatile competente, pot opta fie pentru aplicarea masurii de sustinere a salariilor, fie pentru continuarea platii somajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, pana la ridicarea acestor restrictii.

Pentru decontarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii suporta contravaloarea salariilor angajatilor care beneficiaza de masura si ulterior, dupa data de 25 a lunii urmatoare, depun, prin mijloace electronice, la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, o cerere insotita de o declaratie pe propria raspundere şi de lista persoanelor care beneficiaza de sprijin.

Modelul documentelor va fi aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta aprobate.

Decontarea sumelor acordate se face in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament in conturile deschise de angajatori la bancile comerciale, si numai dupa verificarea indeplinirii obligatiilor declarative si de plata aferente salariilor pentru care se suporta cota de 41,5%.

Prin OUG nr.92/2020 se prevede si stimularea incadrarii in munca a persoanelor in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor in perioada starii de urgenta sau de alerta si care sunt inregistrati ca şomeri in evidenta agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

Astfel, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, angajata pe perioada nedeterminata si cu norma intreaga in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

De aceeasi facilitate vor beneficia si angajatorii care incadreaza in munca, pana la sfarsitul anului, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, tineri cu varsta intre 16 si 29 de ani.

Masura de sprijin mentionata se aplica, in aceleasi conditii, si in cazul incadrarii in munca a cetatenilor romani carora le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini aflate in derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Angajatorii care vor opta pentru sprijin in vederea incadrarii in munca din categoriile mai sus-mentionate vor fi obligati sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin.

Angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale salariatilor, anterior perioadelor pentru care sunt obligati sa le mentina, vor restitui agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca.

Banii se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, la cererea angajatorilor, depusa, prin mijloace electronice, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora acestia au sediul social.

Procedura de acordare a sumelor se stabileste prin ordin al presedintelui ANOFM.

OUG nr.92/2020 mai stabileste ca pentru domeniile de activitate in care se mentin restrictii pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizatiilor de somaj tehnic se prelungeste de la data de 1 iunie 2020 pana la ridicarea restrictiilor.

OUG nr.92/2020 poate fi consultata aici.

(Visited 2,755 times, 1 visits today)

3 Responses to OUG nr.92/2020: masuri de sprijin pentru angajati si angajatori

 1. Andreea says:

  Buna ziua,

  Cele 15 zile de șomaj sunt considerate lucratoare sau calendaristice?
  Pot fi cumulate din cele 2 stari urgenta și alerta ?
  Pot fi cumulate din perioade mai mici sau trebuie sa fie succesive, fără întrerupere?

  Mulțumesc

 2. Buna ziua,

  Contractul de munca se suspenda pe o durata anume de timp care cuprinde si zile lucratoare si zile nelucratoare, prin urmare, la momentul de fata, asa cum reiese din OUG nr.92/2020 intelegem zile calendaristice.

  Din OUG 92/2020 intelegem ca pentru a beneficia de acest ajutor de la stat suspendarea contractului in temeiul art.52 alin.(2) lit.c) din Codul muncii trebuie sa fie de minimum 15 zile, pe durata starii de urgenta si/sau starii de alerta. OUG 92/2020 nu ne spune ca aceasta perioada trebuie sa fie una continua.

 3. Andreea says:

  Buna ziua,

  Mulțumesc de răspuns.
  În lege se menționează “stare urgenta sau alerta “, nu apare “si”.
  Aici am dubii, dar așteptăm clarificări în acest sens de la agențiile teritoriale care încă nu știu cum sa interpreteze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.