Pensie anticipata. Cand inceteaza contractul de munca?

Potrivit prevederilor art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul pensiei anticipate partiale si pensiei anticipate, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

Astfel, incetarea contractului de munca in cazul pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale intervine de drept la data comunicarii deciziei de pensie angajatorului.

In cazul incetarii de drept a contractului individual de munca, incetarea intervine de drept, prin efectul legii, indiferent de vointa partilor. Constatarea cazului de incetare de drept a contractului de munca se face de catre angajator, in scris, prin decizie, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare (a se vedea art.56 alin.(2) din Codul muncii).

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu (a se vedea art.118 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conform prevederilor art.105 din Legea nr.263/2010, in sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Iar potrivit art. 114 alin.(1) lit.b) din Legea nr.263/2010, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflanduse in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.

Art.6 alin.(1) pct.I, lit.a) prevede ca, in sitemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca.

Prin urmare, incetarea contractului de munca in cazul pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale intervine de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

In plus, in baza prevederilor mentionate, beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu. Plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se face de la data incetarii calitatii de asigurat. In cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale va desfasoara activitate in baza unui contract indiviual de munca, plata pensiei se va suspenda.

(Visited 831 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.