Decizia ICCJ nr.15/2020: obligatia de restituire a sumelor primite de salariat ca despagubire stabilita prin hotarare judecatoreasca desfiintata de instanta superioara, constituie conflict de munca daca salariatul refuza achitarea acestora

Prin Decizia nr.15/2020, ICCJ a stabilit ca obligatia de restituire a sumelor primite de catre un salariat ca despagubire stabilita prin hotarare judecatoreasca desfiintata de instanta superioara, constituie conflict de munca daca salariatul refuza achitarea, de buna voie, a acestora.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Prin Decizia nr.15/2020, pronuntata in sedinta din 20 iulie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru soluționarea recursului in interesul legii, a admis recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava si, in consecinta, a stabilit ca:

“Actiunea promovata de angajator in contradictoriu cu salariatul pentru restituirea sumelor achitate de primul celui de-al doilea, de bunavoie, inainte de inceperea executarii silite, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, de prima instanta, care ulterior este desfiintata in calea de atac, imbraca natura juridica a unui conflict de munca, a carui solutionare se circumscrie prevederilor art. 256 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atragand competenta materiala de solutionare in prima instanta in favoarea tribunalului – Sectia specializata in litigii de munca si asigurari sociale, conform art. 208 si art. 210 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Decizia este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, acestea se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.