Modelul nou al certificatului de concediu medical a fost actualizat. Prevederi noi privind izolarea si carantina

Modelul nou al certificatului de concediu medical (aprobat prin Ordinul nr.1092/745/2020) a fost actualizat recent prin Ordinul nr.1546/938/2020 pentru a fi in concordanta cu prevederile Legii nr.136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic si a OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 11.08.2020, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Ordinul nr.1546/938/2020 privind modificarea anexelor nr. 1 si 2 la Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost publicat in Monitorul Oficial nr.820 din 7 septembrie 2020.

Astfel, certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza pe cod 07, iar medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina. Iar angajatorii vor bifa pe certificatul medical atat rubrica “prevenire”, cat si rubrica “100%”.

Iar certificatele de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii, se completeaza de catre medicul prescriptor cu cod 51 – Boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii, si nu cu cod 05 – Boala infectocontagioasa din grupa A, cum s-a procedat pana acum.

Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului.

In cazul urgentelor medico-chirurgicale/bolilor infectocontagioase din grupa A/bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, medicii care elibereaza certificate de concediu medical vor semna si vor aplica parafa numai pentru bolile infectocontagioase si urgentele medico-chirurgicale si vor completa numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioase din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului, sau numarul corespunzator din lista bolilor infectocontagioase pentru care s-a dispus masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

Amintim ca potrivit prevederilor art.6 din Ordinul nr.1092/745/2020, formularele de certificate de concediu medical in formatul aprobat prin Ordinul nr. 233/125/2006 se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 30.09.2020.

Ordinul nr.1546/938/2020 poate fi consultat aici.

Modelul unic al certificat medical (actualizat) poate fi consultate aici.

Ordinul nr.1092/745/2020 (actualizat) poate fi consultat aici.

(Visited 701 times, 66 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two × 7 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.