Cetatenii din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia pot fi incadrati cu CIM in Romania fara aviz de angajare

Legea nr.200/2020 pentru completarea OUG nr.194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a OG nr.25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial nr.832 din 10 septembrie 2020 si a intrat in vigoare din 13 septembrie 2020.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 11.08.2020, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

In urma modificarilor aduse prin Legea nr.200/2020, cetatenii din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic, sunt exceptati de la obtinerea avizului de angajare.

Iar potrivit comunicatului publicat de Inspectoratul General pentru Imigrari, pe ste-ul institutiei, cetatenii statelor mentionate care doresc sa desfasoare activitati lucrative, in conditiile noilor prevederi, pot solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca fara a fi necesara prezentarea copiei avizului de angajare.

Potrivit comunicatului, pentru reglementarea sederii pe teritoriul Romaniei, strainii pot consulta site-ul public http://igi.mai.gov.ro/ avand totodata posibilitatea de a depune documentele si prin intermediul aplicatiei online, disponibila la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de asteptare la ghiseu si eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

 

Legea nr.200/2020 poate fi consultata aici.

OUG nr.194/2002 actualizata poate fi consultata aici.

OG nr.25/2020 actualizata poate fi consultata aici.

(Visited 316 times, 40 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 4 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.