Regulamentul intern: intocmire sau modificare. Data de la care regulamentul intern produce efecte

Potrivit prevedrilor Codului muncii, regulamentul intern se intocmeste la nivelul fiecarui angajator in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.

Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, si stabileste regulile de desfasurare a activitatii in cadrul unitatii respective.

Dupa adoptare, pentru a produce efecte, regulamentul intern trebuie adus la cunostinta salariatilor. Obligatia de informare ii revine angajatorului, iar modul concret de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulemantului intern. Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 11.08.2020, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Aceeasi procedura de informare trebuie urmata si in cazul in care intervine vreo modificare in continutul regulamentului intern.

In plus, ori de cate ori este angajat un nou salariat, angajatorul are obligatia de a-i aduce la cunostinta prevederile regulamentului intern aplicabil.

De retinut este faptul ca regulamentul intern produce efecte fata de salariatii angajatorului din momentul incunostintarii acestora cu privire la continutul regulamentului intern si nu de la o data stabilita de angajator. Nu este ca si in cazul contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii care se aplica de la data inregistrarii lui la ITM sau de la o data ulterioara stabilita de parti.

Este recomandata, pe langa afisarea regulamentului intern la sediu, afisarea acestuia si la punctele de lucru, centrele de productie etc., in functie de modul de organizare a angajatorului, pentru a facilita accestul salariatilor la continutul regulamentului intern.

Nu este suficienta doar afisarea regulamentului intern, intrucat informarea ar avea un caracter colectiv iar indeplinirea obligatiei angajatorului de a informa salariatii cu privire la continutul regulamentului intern ar fi greu de probat.  Informarea trebuie sa aiba ca si finalitate dovada informarii, care se realizeaza, de regula, prin intocmirea unui tabel cu salariatii societatii care semneaza ca au luat la cunostinta de prevederile regulamentului sau de modificarile aduse acestuia. Se pot stabili si alte mijloace de informare, dar important este ca angajatorul sa aiba dovada ca salariatul si-a insusit prevederile acestui document. Data la care salariatul a luat la cunostinta de prevederile regulamentului intern este data de la care regulamentul intern isi produce efectele fata de salariatul in cauza.

Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe.

Alte lucrari din Libraria contabun.ro, actualizate 2020:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

(Visited 442 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = eighteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.