Pensie anticipata. Se mai pot realiza venituri din salarii sau venituri din activitati independente?

Potrivit prevederilor art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul pensiei anticipate partiale si pensiei anticipate, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Iar in cazul incetarii de drept a contractului individual de munca, incetarea intervine prin efectul legii, indiferent de vointa partilor. Constatarea cazului de incetare de drept a contractului de munca se face de catre angajator, in scris, prin decizie, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia si se comunica persoanelor aflate in situatiile respectiva in termen de 5 zile lucratoare (a se vedea art.56 alin.(2) din Codul muncii).

Conform prevederilor art.105 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescriptie, drepturile de pensii stabilite/recalculate in conditiile prezentei legi se platesc de la data acordarii inscrisa in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat. In situatia persoanelor asigurate pe baza de contract de asigurare sociala si a acelora care, conform prevederilor art. 118, pot cumula pensia cu alte venituri, plata pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale nu este conditionata de incetarea calitatii de asigurat.

Iar la art.118 din Legea nr.263/2010 aflam ca, in sistemul public de pensii, beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu, insa poate cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de prorietate intelectuala, astfel cum sunt regelmentate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

Art. 114 alin.(1) lit.b) din Legea nr.263/2010 prevede ca, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflanduse in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.

Iar la art.6 alin.(1) pct.I, lit.a) aflam ca in sitemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca.

Prin urmare, incetarea contractului de munca in cazul pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale intervine de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu, insa poate cumula pensia cu venituri din activitati independente, indiferent de nivelul acestora. In cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale va desfasoara activitate in baza unui contract indiviual de munca, plata pensiei se va suspenda.

(Visited 1,017 times, 1 visits today)

One Response to Pensie anticipata. Se mai pot realiza venituri din salarii sau venituri din activitati independente?

  1. miruna says:

    Dar in cazul pensiei limita de varsta cu reducerea varstei standard(datorita grupei de munca), se poate cumula pensia cu salariul, in cazul in care angajatul nu a anuntat angajatorul si nu a incetat raportul de munca, pentru ca decizia de pensionare se comunica doar pensionarului.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.