CASMB recomanda angajatorilor sa depuna online dosarele de recuperare sume concedii medicale din FNUASS

Avand in vedere situatia epidemiologica cauzata de virusul SARS-Cov-2, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) recomanda, in concordanta cu prevederile Ordinului nr. 1395/830/2020, evitarea deplasarii publicului la sediul institutiei si depunerea online, prin intermediul platformei online de pe site-ul www.casmb.ro, a dosarelor de recuperare sume concedii medicale din FNUASS de catre angajatori, se arata intr-o informare publicata pe pagina de internet a institutiei. Informarea contine si o serie de informatii si indrumari utile pe care le puteti consulta mai jos.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 11.08.2020, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Documentele necesare depunerii online a dosarelor de recuperare concedii medicale din FNUASS sunt disponibile pe site-ul CASMB astfel:
Cerere pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale
Centralizator concedii medicale

Important! Cererea de restituire va contine in mod obligatoriu numarul de telefon si adresa de e-mail a persoanei cu atributii in intocmirea si transmiterea cererii si a Declaratiei 112.

In cazul in care nu se identifica erori din punct de vedere medical in procesarea Declaratiei 112 transmisa de catre anagajator la ANAF si nici erori/discrepante din punct de vedere economic intre datele inscrise pe documentele incarcate in platforma si cele declarate de catre angajator in Declaratia 112, angajatorul va fi anuntat prin intermediul e-mailului de acceptul inregistrarii cererii de recuperare.

In cazul in care exista erori din punct de vedere medical in procesarea Declaratiei 112 transmisa de catre anagajator la ANAF si in cazul in care exista erori/discrepante din punct de vedere economic intre datele inscrise pe documentele incarcate in platforma si cele declarate de catre angajator in Declaratia 112, angajatorul va fi anuntat prin intermediul e-mailului de respingerea inregistrarii cererii de recuperare.

Erorile constatate se comunica angajatorului, acesta avand la dispozitie un termen de 90 de zile de la data primirii comunicarii sa depuna o noua cerere de recuperare (in conformitate cu art. 64 alin.(10) din OUG 158/2005.

La redepunerea dosarului se va anexa (obligatoriu) si dovada respingerii cererii initiale, impreuna cu erorile constatate.

Constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:

a) necompletarea cererii si a centralizatorului cu informatiile corespunzatoare si/sau neconcordante intre datele inscrise si cele existente pe Declaratia 112;

b) eroarea procesarii Declaratiei 112 transmisa la ANAF de catre angajator, din punct de vedere medical in SIUI (ex. lipsa aviz medic expert, lipsa aviz medicina muncii, raportare multipla CM, depasirea nr. de zile pentru: sarcina si lauzie 126 zile, ingrijire copil bolnav, etc);

c) neindeplinirea stagiului complet de asigurare, cu exceptiile prevazute de Ordinul 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata;

d) depunerea eronata a modelului de cerere de recuperare sume din FNUASS si a modelului de centralizator privind inscrisurile existente la nivelul exemplarelor de concediu medical emise de catre medicii prescriptori;

e) orice alta situatie survenita in cadrul procesarii, verificarii si validarii Declaratiei 112 in SIUI.

CASMB anunta si ca dosarele de recuperare se solutioneaza cronologic iar propunerea la plata a dosarului este comunicata angajatorului care are obligatia de a transmite prin serviciul postal certificatele roz in original impreuna cu confirmarea acceptarii inregistrarii cererii.Documentele se transmit de catre angajator cu OPIS/nota de inventar. Termenul de transmitere este de 30 zile in conformitate cu art. 2 alin (8) OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Important! Indemnizatiile de asigurari de sanatate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite, conform prevederilor art.69 din Ordinul nr.15/1.311/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Termenul de 90 de zile se calculeaza incepand cu data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza indemnizatiile (asiguratilor) de asigurari de sanatate. Nedepunerea in termenul legal de 90 de zile a cererii de recuperare a sumelor pentru concedii medicale, insotita de toate documentele justificative mentionate mai sus atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.

Nedepunerea in termen de 90 de zile de la respingerea cererii, insotita de toate documentele justificative mentionate mai sus atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

(Visited 1,574 times, 8 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 5 = twenty

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.