CNAS: clarificari privind eliberarea deciziilor de carantina sau izolare si a concediilor medicale corespunzatoare

CNAS vine cu clarificari, printr-un comunicat publicat in data de 27.01.2021, privind aplicarea in mod unitar a prevederilor legale privind eliberarea de catre directiile de sanatate publica, respectiv a municipiului Bucuresti, a deciziilor de carantina sau izolare, precum si eliberarea de catre medicii curanti, a certificatelor de concediu medical pentru carantina sau izolare de care beneficiaza persoanele asigurate.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat la zi (14.01.2021), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Prin comunicatul publicat pe site-ul institutiei, CNAS explica modalitatea de eliberare de catre medicii a certificatelor medicale pentru carantina si izolare, informatii utile pentru angajatori.

I. Eliberarea deciziilor pentru izolare sau carantina de catre directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti

1. Deciziile de izolare sunt intocmite de catre directiile de sanatate publica judetene respectiv a municipiului Bucuresti si trebuie transmise medicului curant NUMAI in situatia in care persoanele infectate cu virusul SarsCov-2, REFUZA IZOLAREA, chiar daca din aplicatia informatica CoronaForms se genereaza automat deciziile de izolare, acestea sunt obligatorii numai pentru situatiile mentionate.

2. Deciziile de carantina sunt intocmite de catre directiile de sanatate publica judetene respectiv a municipiului Bucuresti si trebuie transmise medicului curant in vederea eliberarii certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura carantinarii ca urmare a faptului ca :
• au intrat in contact direct cu cel putin o persoana infectata cu virusul SARS-CoV-2, confirmata prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detectie a antigenelor SARS-CoV-2;
• au sosit din tari si/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, tari si/sau zone stabilite de catre INSP in conditiile legii;
• prezentau semne si simptome sugestive specifice conform definitiei de caz, dar in urma investigatiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa (persoanele prevazute la art. 8, alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

II. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantina sau izolare de care beneficiaza persoanele asigurate

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantina

Certificatele de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant, respectiv de catre medicul de familie, pe durata stabilita prin decizia de confirmare a carantinei, eliberata de catre directiile de sanatate publica judetene respectiv a municipiului Bucuresti potrivit Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.309/2020, persoanelor asigurate aflate in urmatoarele situatii:

a) au intrat in contact direct cu cel putin o persoana infectata cu virusul SARS-CoV-2, confirmata prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detectie a antigenelor SARS Cov2;

b) au sosit din tari si/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, tari si/sau zone stabilite de catre INSP in conditiile legii;

c) prezentau semne si simptome sugestive specifice conform definitiei de caz, dar in urma investigatiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa (persoanele prevazute la art. 8, alin. (3A1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

Certificatele de concediu medical pentru carantina se completeaza inscriindu-se codul de indemnizatie 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul in care a fost instituita masura carantinei.

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii, in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant din unitatea sanitara sau din locatia alternativa atasata acesteia, atat pentru perioada internarii, cat si pentru perioada externarii, dupa caz, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator.

La externare, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant din unitatea sanitara sau din locatia alternativa atasata acesteia, dupa cum urmeaza:

In situatia in care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada in care persoana asigurata este izolata la domiciliu sau la locatia declarata de aceasta, certificatul de concediu medical se acorda pentru aceeasi afectiune de catre medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin sistemul de telemedicina sau prin consultatii medicale la distanta iar in certificatul de concediu medical se va inscrie codul de indemnizatie 51 cu inscrierea numarului corespunzator bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea prevazut in anexa nr. 1 la HG nr. 921/2020, respectiv 24 si inscrierea codului de diagnostic „64-alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”.

In situatia in care, la externarea din spital, daca este necesara izolarea in continuare a pacientului la domiciliu, pe perioada starii de contagiozitate stabilita conform datelor stiintifice existente, in certificatul de concediu medical se va inscrie codul de indemnizatie 51 cu inscrierea numarului corespunzator bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea prevazut in anexa nr. 1 la HG nr. 921/2020, respectiv 24 si inscrierea codului de diagnostic „64-alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”.

In situatia in care, la externarea din spital, medicul considera pacientul vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, fiind in afara perioadei de contagiozitate, dar acesta nu isi poate relua activitatea (pacientii care prezinta sechele post-COVID-19), in certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizatie 01, cu pastrarea codului de diagnostic „64-alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”.

Medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru situatia de la punctul c, iar in certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizatie 01, cu pastrarea codului de diagnostic „64-alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”, cu respectarea art. 20 alin.(l) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158 / 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus masura izolarii in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la domiciliu sau la o locatie declarata, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.

In situatia in care starea de sanatate a pacientului nu permite reluarea activitatii (pacientii care prezinta sechele post-COVID-19), se va elibera concediul medical iar in certificatul de concediu medical, se va completa codul de indemnizatie 01, cu pastrarea codului de diagnostic „64-alte boli cu virus, neclasate in alte locuri”.

Important! Incepand cu data de 30 octombrie 2020, data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 921/2020, certificatele de concediu medical de care beneficiaza persoanele asigurate pentru care s-a impus masura izolarii, indiferent de locul in care aceasta a fost instituita, se elibereaza pe codul de indemnizatie 51 si pozitia 24 din lista.

In completarea celor mentionate mai sus, CNAS trimite la prevederile urmatoarelor acte normative:

• art. 8, 18 alin. (2) si 20 alin. (2) – (7) Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologie si biologic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2;
• Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de catre Institutul National de Sanatate Publica, de catre unitatile sanitare, precum si de catre serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov si de medicii de familie a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologie de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Hotararii Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave;
• art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• art. 9 alin. (4) lit. e) si g), art. 23Al si art. 37 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158 / 2005 aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1311/2017 cu modificarile si completarile ulterioare.

Vezi si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 802 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.