MMPS: Amendamente pentru flexibilizarea programului de munca, prevazuta prin OUG nr.132/2020

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a informat ca la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale s-a analizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.211/2020 si de modificare a OUG nr.132/2020, fiind formulate si agreate o serie de amendamente. Amendamentele pentru flexibilizarea programului de munca au fost trimise vineri, 5 februarie 2021, in Parlament, se arata in comunicatul de presa publicat pe site-ul oficial www.mmuncii.ro.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Amendamentele trimise la Parlament “… au rolul de a flexibiliza masura referitoare la reducerea timpului de munca si vizeaza intreg mediul de afaceri, pentru ca interesul nostru este sa pastram locurile de munca. In ceea ce priveste flexibilizarea zilelor lucratoare, vrem sa dam posibilitatea ca programul de lucru sa poata fi modificat ori de cate ori situatia o impune, dar angajatorul va fi obligat sa justifice de fiecare data aceasta schimbare. O alta modificare se refera la comunicarea catre angajat. Dorim sa introducem in lege si situatiile exceptionale care, iata, pot sa apara. Prin urmare, in astfel de situatii, comunicarea catre salariat va putea sa se faca cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, fata de 5 zile in mod obisnuit, in cazul in care intervine o modificare a programului cauzata de o crestere a activitatii sau daca se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru. Pentru a veni atat in sprijinul angajatorilor, cat si al salariatilor, am propus posibilitatea ca timpul de munca sa fie redus pana la 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, fata de 50% cat e in prezent”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

Totodata, Ministrul a precizat ca va solicita Parlamentului ca modificarile la OUG 132/2020 sa fie finalizate cat mai urgent, pentru ca mediul de afaceri sa poata beneficia de sprijin.

Comunicatul poate fi consultat aici.

Vezi si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 331 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ three = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.