Persoanele care sunt in concediu de crestre copil pot avea coasigurati?

Potrivit prevederilor art.224 alin.(1) lit.c) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Iar art.6 alin.(1) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.1549/2018 prevede ca, coasiguratii, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

RI 2017

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in baza art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totusi, conform art.224 alin.(1) lit.i) din Legea 95/2006, persoanele care se afla in in concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei si in concediu pentru cresterea copilului, potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, in conditiile art. 154 din Legea nr. 227/2015.

Iar la art.6 alin.(3) lit.a) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.1549/2018, aflam ca, in intelesul art.224 alin.(1) lit.c) din Legea nr.95/2006, pot coasigura si persoanele prevazute la la art. 224 alin. (1) lit. d), e), h), i), k), m) si n).

Iar la art.224 alin.(1) lit.i) din Legea nr.96/2005 regasim persoanele care se afla in concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, si persoanele care se afla in concediu pentru creșterea copilului potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunara pentru creșterea copiilor.

Prin urmare, persoanele care se afla in concediul pentru cresterea copilului pot avea coasigurati.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 782 times, 5 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.