Regulamentul de organizare si functionare (ROF). Angajatorul are obligatia sa intocmeasca ROF?

Temeiul legal al elaborarii regulamentului de organizare si functionare il reprezinta art.40 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede dreptul angajatorului sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii.

Insa, daca in cazul regulamentului intern Codul muncii prevede obligatia angajatorilor de a intocmi acest document in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice, in cazul regulamentului de organizare si functionare nu regasim reglementata o astfel de obligatie.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

Totusi, chiar daca angajatorii nu au prevazuta expres o obligatie privind intocmirea acestui document,  regulamentul de organizare si functionare este un document intern util prin care angajatorul stabileste structura organizationala a unitatii, organigrama, relatiile dintre posturi, circuitul intern al documentelor. Acest document ar trebui sa stea la baza intocmirii fiselor de post si sa poata fi folosit in situatia concedierii colective sau chiar concedierii individuale, pentru identificarea posturilor care se desfiinteaza.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 949 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.