3 zile libere pentru salariatii care sarbatoresc Pastele catolic. Cum pontam acesti salariati?

Potrivit prevederilor art.139 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;

– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Zilele libere stabilite mai sus pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator în alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute mai sus precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.

RI 2017

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Asa cum reiese din prevederile Codului muncii, in cazul salariatilor care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Astfel, salariatii catolici au dreptul la trei zile libere pentru a sarbatori Pastele catolic, in zilele de 2 aprilie (Vinerea mare), 4 si 5 aprilie 2021 (prima si a doua zi de Paste). In cazul in care aplicatia de pontaj/salarizare nu permite selectarea zilelor de sarbatoare legala individual, pentru fiecare salariat, acesti salariati vor aparea in aceste zile cu zile libere (platite).

Daca acesti salariati nu isi pot desfasura activitatea in cele trei zile in care salariatii cultului majoritar (orthodox) sarbatoresc Pastele si anume in zilele de 30 aprilie (Vinerea mare), 2 si 3 mai 2021 (prima si a doua zi de Paste), avand in vedere ca unitatea este inchisa, si beneficiaza de zile libere si in aceste zile, acesti salariati vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. Este indicat ca modul in care se va proceda in astfel de situatii sa se reglementeze intern prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 1,069 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 3 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.