Salariatul are contractul de munca suspendat pentru concediu crestere copil si are un deces in familie. Poate angajatorul sa-i acorde un ajutor de inmormantare?

Potrivit prevederilor art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in situatia concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Iar la art.49 alin.(2) si (3) din Codul muncii aflam ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Iar pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute mai sus, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

RI 2017

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Pe de alta parte, OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art.16 alin.(2) lit.i) ca dreptul la indemnizatiile pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) din Ordonanta se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Iar la alin.(3) lit.a) de la art.16 aflam ca, prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitați in perioada de concediu.

Referitor la ajutorul de inmormantare, potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Acest ajutor nu se cuprinde nici in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, a contributiei de asigurari sociale de sanatate si nici in baza lunara de calcul a contributiei asiguratorii pentru munca (art.142 lit.b), art.157 alin.(2) si art.220^4 alin.(2) din Codul fiscal).

Amintim ca pana la modificarea Codului fiscal prin OUG nr.13/2021, Codul fiscal facea trimitere la contractul de munca, nu si la regulamentul intern, iar prin contractul de munca intelegem contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Incepand cu data de 1 martie 2021, Codul fiscal trimite si la regulamentul intern.

Prin urmare, apreciem ca angajatorul poate acorda ajutor de inmormantare salariatului care are contractul de munca suspendat daca acordarea acestui drept este prevazut prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contractul individual de munca sau prin regulamentul intern.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 542 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.