Regulament intern. O firma cu 9 salariati are obligatia de a avea regulament intern?

Codul muncii stabileste la art.246 alin.(2) obligatia angajatorului de a intocmi regulamentul intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice. Iar la art.241 Codul muncii prevede ca regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

RI 2017

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Regulamentul intern este documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii. Acesta are un rol important pentru activitatea angajatorului, este documentul prin care angajatorii reglementeaza, in principal, regulile de conduita, probleme de ordin disciplinar, fiind denumit de unii autori si legea disciplinara dintr-o unitate. Dar, intocmirea regulamentului intern este si o obligatie a angajatorului prevazuta Codul muncii. Acesta se intocmeste la nivelul fiecarui angajator in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.

Codul muncii prevede totusi o exceptie de la intocmirea regulamentului intern in cazul angajatorilor microintreprinderi. Iar la  art.4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, la care face trimitere art.241 din Codul muncii, aflam ca microintreprinderile care sunt exceptate de la intocmirea regulamentului intern trebuie sa aiba pana la 9 salariati si sa realizeze o cifra de afaceri anuala neta sau sa detina active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei. In cazul in care se dapasesc acesti indicatori sau doar unul din indicatori se iese de sub exceptie. De exemplu, chiar daca se mentine numarul de salariati, insa se depaseste celalalt indicator, se iese de sub exceptie si revine obligatia angajatorului de intocmire a regulamentului intern.

Referitor la sintagma “pana la 9 salariati” intelegem 9 salariati inclusiv, avand in vedere ca urmatoarea categorie de intreprinderi si anume intreprinderile mici au intre 10 si 49 de salariati (a se vedea art.4 alin.(1) b) din Lege nr.346/2004).

Chiar daca aceasta categorie de angajatori nu are obligatia intocmirii regulamentului intern, atragem atentia ca regulamentul intern este singurul document de autoritate al angajatorului, cu caracter normativ, prin care angajatorul stabileste reguli, proceduri in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii.

In lipsa acestui document, angajatorul poate ajunge in situatia de a intocmi mai multe documente, proceduri separate, de a incarca contractul individual de munca pentru a acoperi obligatiile prevazute de alte acte normative care fac trimitere la regulamentul intern si pentru a se pune sub protectie in relatia cu salariatii. In lipsa regulamentului intern, angajatorii pot fi expusi unor riscuri, mai ales in fata instantelor de judecata.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 648 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.