Legea nr.221/2021: dreptul salariatilor la zile libere platite pentru vaccinare impotriva COVID-19

Legea nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.732 din 26 iulie 2021 si intra in vigoare la trei zile de la publicare, respectiv de la 29 iulie 2021.

Legea nr.221/2021 completeaza Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu o noua prevedere si anume dreptul salariatilor care se vaccineaza impotriva COVID-19, la cerere, la cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata. Aceasta prevedere nu se aplica in situatia in care salariatii sunt vaccinati la locul de munca prin grija angajatorului. Beneficiaza de dreptul la zile libere si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.

RI-2020-232x300

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe, care contine si procedura privind utilizarea semnaturii electronice

 

 

Legii nr.221/2021 prevede urmatoarele:
(1) Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
a) cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
b) cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor;
c) cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si al soldatilor si gradatilor profesionisti.

(2) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (1) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberate potrivit legii. In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

(3) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.

(4) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (3) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare si a declaratiei pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea la efectuarea vaccinului a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani. In cazul familiilor monoparentale, in declaratia pe propria raspundere se va mentiona faptul ca parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in situatia in care persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de munca prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 643 times, 9 visits today)

One Response to Legea nr.221/2021: dreptul salariatilor la zile libere platite pentru vaccinare impotriva COVID-19

  1. Marian C says:

    Se aplica si retroactiv ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.